top of page
haiku-topheader.png

HAIKU

Dobrodošli u svijet Haiku linije Vinarije Šoškić — skladnog spoja tradicije, inovacije i esencije prirode uhvaćene u svakoj boci.

HAIKU LINIJA

U središtu naše Haiku linije vina leži duboko poštovanje prema lozi, gdje svaka godina donosi novu kompoziciju u obliku naših vina s potpisom. Sa svakom berbom koja prolazi, krećemo na putovanje istraživanja i otkrivanja, ručno birajući najbolje grožđe kako bismo stvorili vino koje odražava bit te specifične berbe.

Ono što izdvaja naš Haiku vina je naša nepokolebljiva predanost inovacijama i eksperimentiranju. Svaki Haiku je poseban na svoj način pošto se za Haiku pomno odabire samo najbolje grožđe te godine i berbe, neovisno o sorti, naglasak je na najbolje grožđe godine, koje će zajedno završiti u svakom novom Haikuu. Ne postoje dva ista Haiku vina; nego su svjedočanstvo raznolikosti i bogatstva svake berbe. Broj na etiketi naših Haiku vina služi kao simboličan prikaz sorti koje su odabrane za tu berbu. Označava našu posvećenost autentičnosti, dopuštajući poznavateljima i ljubiteljima vina da cijene složenost i dubinu svakog novog Haikua.

Nadalje, i sami proces maceracije i odležavanja prilagođen je svakoj berbi i ubranom grožđu. Vjerujemo u dopuštanje vinu da se prirodno razvija, poštujući godinu i sortu, dopuštajući im da se s vremenom usklađuju. Sve je počelo s Haiku2, pionirskim remek-djelom koje je označilo početak našeg pothvata u maceriranim vinima. Izrađen s pažnjom i preciznošću, Haiku2 brzo se uzdigao do statusa veličine u vinskom svijetu, osvojivši prestižnu platinastu medalju na Decanteru. Linija Haiku je 2020. godine, dobila svoj nastavak, Haiku4 kojeg krasi mekša tekstura, kraća maceracija i manje tanina. Nastavljajući naše naslijeđe izvrsnosti, berba 2021. najavila je dolazak Haiku5, spravljenog od 5 sorti, utjelovljenje elegancije i sofisticiranosti.

Uronite u očaravajući svijet Haikua, gdje je svaki gutljaj poetska oda ljepoti vinograda i umjetnosti vinarstva.

glasswine.png
haiku2-bijela.png

HAIKU2

Haiku2, prvo, revolucionarno macerirano vino obitelji Šoškić nastalo iz dvije sorte grožđa, Rajnski rizling i Manzoni, brižljivo macerirane zajedno 180 dana.

Haiku2 ima posebno mjesto u našim srcima kao pionir naše serije maceriranih vina, predstavljajući vrhunac generacija vinarske stručnosti i hrabar pothvat u neistraženo područje. Njegovo stvaranje vođeno je neumoljivom težnjom za izvrsnošću, a samo najbolje grožđe iz najprestižnijih vinograda zaslužilo je mjesto u ovom vinu.

U trenutku kada je Haiku2 debitirao na vinskoj sceni, zaokupio je pažnju i divljenje vinskih entuzijasta i kritičara. Na naš neizmjerni ponos, Haiku2 vinuo se do neviđenih visina, osvojivši prestižnu platinastu medalju na Decanteru — najvećem i najcjenjenijem svjetskom ocjenjivanju vina. Ali Haiku2 nije samo ispisao povijest, već ju je redefinirao. Svojim izvanrednim postignućem postalo je prvo vino u slavnoj povijesti Decantera koje je osiguralo platinastu medalju u kategoriji "orange" vina - što je dokaz njegove neusporedive kvalitete, inovativnosti i neporecive briljantnosti.

Dobiven isključivo od najboljeg grožđa 2019. godine i našeg najcjenjenijeg položaja, svaka boca sažima bit svog terroira i predanost našoj vinarskoj ostavštini. Haiku2 svojim delikatnim, ali kompleksnim profilom, blistavenarančaste nijanse ukazuje na njegov vibrantan karakter. Haiku2 mami bukeom koji je istovremeno cvjetni i voćni, s notama zrele marelice, ljutih citrusa i nježnog bijelog cvijeća koji se isprepliću u savršenom skladu. Jarka kiselost Rajnskog rizlinga daje osvježavajući polet, dok Manzoni Bianco doprinosi suptilnom bogatstvu i teksturi, što rezultira vinom izvanredne ravnoteže i dubine. Ali Haiku2 je više od običnog vina - to je osjetilno iskustvo koje vas poziva da usporite iuživate u svakom trenutku.

HAIKU4

Haiku4, nasljednika platinastog i rasprodanog Haiku2, vina ubranog od biranog grožđa četiriju sorti od kojih je jedna rajnski rizling, druga crni pinot, a ostale suostale naša mala tajna.

Nakon ručne berbe i spontane fermentacije, Haiku4 je prolazio kroz maceraciju na masulju od 30 dana, a potom odležava godinu dana u tonneau bačvama. Vino je nefiltrirano. Haiku4 ima mekšu teksturu i manje tanina od svog prethodnika. Glavno obilježje ovog vina je razigrani kontrast jarkog rizlinga s crvenim plodom crnog pinota.

Osim toga, Haiku4 je naglašeno svjež, pun i visokih i niskih tonova. ​

​Ime Haiku vina ima nekoliko poveznica, Haiku je jednostavna, ali duboka pjesnička forma koja govori o povezanosti prirode i ljudskog iskustva, a to je upravo ovo vino, plešivički terroir i iskustvo 35 godina rada u podrum i vinograd. Također, vinograd u kojem dozrijeva grožđe za Haiku okružen je mnoštvom japanskih trešanja koje svojim ružičastim cvjetovima daju vinovoj lozi prekrasan i jedinstven ambijent, potičući je da daje najbolje od sebe. Duh japanske preciznosti i smirenosti vidljiv je i u ovom vinu.

haiku4-bijela.png
haiku5-bijela.png

HAIKU5

Haiku5 predstavlja vrhunac naše posvećenosti u proizvodnji vina. Rođen u vinogradu iz pažljivo odabranog grožđa od čak 5 različitih sorti.

Naša predanost kvaliteti počinje preciznom ručnom berbom ovog odabranog grožđa, osiguravajući da samo najbolje grožđe dospije u Haiku. Jednom u podrumu, ovo grožđe prolazi kroz spontanu fermentaciju, dopuštajući prirodi da vodi. Nakon toga, Haiku5 kreće na put maceracije, gdje kao i prethodnik provodi 30 dana upuštajući se u vlastitu složenost, izvlačeći dubinu i karakter iz pokožice grožđa. Ali putovanje tu ne završava, nakon maceracije, Haiku5 odležava 2 godine u tonneau bačvama, gdje sazrijeva i razvija se, upijajući nijanse nježne hrastovine dok harmonizira svoje okuse. Grožđe za Haiku dolazi sa položaja Gorička, koji je okružen delikatnom ljepotom stabala japanskih trešnji. Pridružite nam se u doživljaju poezije haikua, gdje je svaki gutljaj stih, a svaka boca remek-djelo. Karakterizira ga narančasta, gotovo uljnato gusta boja, duboko obojana sa živahnim refleksijama koje nagovješćuju živost u okusu. ​

Prva aroma bogata intenzivnšću, odiše svježinom zrelih mandarina u kombinaciji sa finim mirisom pčelinjeg saća. Ugodan miris peludi proljetnog žutog cvijeća i meda. Izvrsne kakvoće arome, nakon par minuta uzdižu se i herbalne arome, poput sušene majčine dušice i suhog origana. ​

U ustima lijepa svježina, izvrsne kakvoće i čistog okusa. U okusu voćnost crvene naranče, mandarine i pčelinjeg voska. Slasan i dug završetak okusa u kojem dominira slasna naranča. Kada se povuče osjet finog tanina sa taktilnog dijela jezika, ostaje ugodna mineralnost koja dodatno daje osjet užitnosti pijenja.

Servirati ga u tulipan čašu, ne preveliku da arome prekomjerno ne evaporiraju van našeg osjeta, na 14 stupnjeva celsijusa. Haiku5 najbolje će se obljubiti u usnoj šupljini sa hranom srednje ka pune strukture koja je intermuskularno masnija. U izvrsnom trenutku izlazi na tržište, tako da ga nije potrebno ozračivati preko dekantera. ​

​S ponosom i oduševljenjem možemo izjaviti da Haiku5 nadmašuje svoje prethodnike, postajući uz pomoć berbe 2021 godine i čudesnog terroira Plešivice, vjerovatno najbolja izvedba naše Haiku linije vina do sada.

Haiku-Bottles-GroupTopView.png
bottom of page